JOOGA

Jooga

Sana Jooga tarkoittaa tilaa. Eheyden tilaa ilman erottelua tai jakamista. Joogassa ei ole kyse tekniikasta tai muodon kopioinnista.

Jooga on ainoastaan, yksinomaan kokemus. Voi vain kokea tapahtuman ymmärtääksen sen. Luonteenomaista tälle kokemukselle on, että se on aina henkilökohtainen. Tällä alueella ei ole mallikokemuksia.

Joogan tehtävä on muuttaa ihmistä, niin että hän ei vain kerää joogatietoa itselleen. Hänestä tulee avoimempi, luovempi. Hän tiedostaa yhteyden kaikkien ihmisten välillä ja oppii suhtautumaan suvaitsevasti ja rakastavasti toisiin ihmisiin.

Kehon harjoittamisen kautta kohti mielen harjoitusta!

Joogaharjoitus koostuu kokonaisvaltaisesta joogaharjoituksesta, harjoitukseen kuuluu virittäytyminen jossa mahdollisuus päästää irti päivän kiireistä. Kuunnellen omaa hengitystä mieli ja keho saa mahdollisuuden hiljentymiseen.

Jooga on tuhansia vuosia vanha itsehoitomenetelmä. Ihmiset ovat kaikki yksilöitä joten joogaharjoituksia on myös erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Nuoret sekä vahvaa harjoitusta tekevälle on voimallisempi  perinteinen Astangajooga, astangan lempeämpi terapeuttinen muoto sekä suhtautuminen omaan kehoon on salliva sekä miellyttävä tapa tehdä harjoitusta. 

Hathajooga soveltuu hyvin ensimmäiseksi joogaksi aloitteleville joogan harrastajille . Lempeää sisäänpäin kääntävä harjoitus Hathajooga tarjoaa hyvän pohjan kaikelle joogaharjoituksille. Virittäytymisen jälkeen tulee lämmittely osuus harjoituksessa edetään lempeästi asana harjoitukseen. Harjoituksen välillä on pysähtymisiä asanaan, paluu osio sekä lopuksi vastaanottaminen. Edistyneimmissä harjoituksissa on myös meditaatio-osuus harjoituksen lopussa. Hyvä harjoitus, jossa keho hengitys sekä mieli pysyy mukana koko harjoituksen ajan.

Asteittaisuus on koko joogaharjoituksen perus periaate. Asteittaisuus toteutetaan koko harjoituksen ajan. Asennon dynaamisessa valmistelussa matka on yhtä tärkeä kuin päämääräkin, työskennellään periferiasta keskukseen.

Jooganopettaja SJL Satu Myllymäki
Astanga jooga on voimallisempi kehoa vahvistava, puhdistava joogan muoto.
Satu tutustui astanga joogaan vuonna  2014  Astanga jooga harrastuksena mutta  myöhemmin viime vuosina hän on hakenut alkuperäistä, perinteinteistä tapaa tehdä omaa harjoitusta sekä opettaa astanga joogaa.
Satu on kulkenut maailmalla tunnetun  astangajooga opettajan 
Petri Räisäsen kursseilla sekä pitemmillä retriiteillä niin kotimaassa kuin ulkomailla hakemassa oppia Astangasta. Satu pääsi Petrin avustaja oppilaaksi sekä Sadun Energiahoidot avautuivat Petrin Energia hoidot opetusten kautta. 
Petri on Sadun Astanga joogan opettaja sekä myös Sadun  hyvä ystävä. 
Satu pyrkii opettajana opettamaan astangan terapeuttista muotoa sekä opettamaan astanga joogaa , joogan  vanhoja perinteitä kunnioittaen.
Oikeaoppiset tarkat vinyasat sekä sanskriitin kieliset asananimet tulevat pikku hiljaa tutuiksi.
Uijjayi-hengitys pyritään opetettelemaan heti alkeista lähtien. Hengitys muuntuu meidän harjoituksen mukana ja syvenee mitä enemmän teemme omaa harjoitusta.  
Tunnilla lausutaan  alkumantra sekä loppumantra . Opettelemme mantrat lausumaan joko hiljaa mielessäsi tai rohkeasti ääneen.  Yhteinen joogan hetki on energiaa lisäävä sekä yhteisössä saamme samanhenkisten ihmisten kanssa  kokemuksen energian vaikutuksista kun teemme yhdessä  harjoitusta. 

Jooga-tuntivalikoima

Hathajooga SJL

 Hathajooga SJL 

SJL lyhennettä saa käyttää suomen joogaliiton kouluttamat jooganopettajat. Hathajoogaharjoitus  tehdään rauhallisen hengityksen tahdissa lempeitä kehoa yhdistäviä ja vahvistavia liikkeitä. Harjoituksen rakenne on tuhansia vuosia vanhan joogan opetuksen perusta.  Hathajoogaan voi tulla ilman aikaisempaa joogakokemusta, ja se sopii sekä aloittelijalle että aiemmin jooganneille.  Jooga asennoista on olemassa lukuisia eri variaatioita, joista jokaisen keholle löytyy sopivin. Tunnilla opit oikean hengitystekniikan,  opetellaan kuulemaan omaa kehoa sekä hengitystä. Joogassa opit kehittämään keskittymiskykyäsi, rentoudut ja vahvistat eteenkin syviä lihaksistoja.  Tunnilla tehdään kehoa huoltavia liikkeitä kehoa kuunnellen, liikkeissä edetään asteittain, tunti sopii kaiken ikäisille sekä kaikenkuntoisille. Pue yllesi mukavat ja joustavat vaatteet. Tunnin lopuksi rauhoitutaan harjoituksen vastaanottamiseen joko selinmakuulla tai istuma-asennossa, Lootusasentoon sinun ei tarvitse päästä, sillä istuma asentoihin voit käyttää meditaatiotyynyä tai joogatuolia. Pitemmillä 90min kestävillä  tunneilla tehdään pranayama harjoitus tunnin lopuksi.

Tunnin kesto 75 min-90 min

mysore

Mysore-harjoitus on perinteinen tapa harjoitella astangajoogaa. Siinä asanat tehdään oman hengityksen tahtiin opettajan läsnäollessa. Tunnilla opettaja opastaa ja avustaa tarpeen mukaan asanoissa ja asanasarjassa eteenpäin. Myös vasta-alkajat voivat osallistuvat mysore-tunneille. Aluksi asanasarja tehdään lyhyesti , jotta oppilas pystyy omaksumaan sen. Sarjaa ei siis tarvitse heti muistaa ulkoa ja jokainen saa edetä omaan, itselleen sopivaan tahtiin. Mysore harjoitus tunnilla opettaja avustaa asanan turvalliseen oppimiseen sekä avustuksilla kevennetään opilaan harjoitusta.

Yinjoga

Tasapainottava yin-jooga edustaa staattisempaa joogatyyliä jossa lihasten sijaan venytetään sidekudoksia. Pitkäkestoiset asennot, joissa viivytään useita minuutteja. ( saattaa alkuun tuntua tuskastuttavan pitkältä). Edistävät sidekudosalueiden aineenvaihduntaa, liikkuvuutta ja energiansaantia. Sidekudosta on kehossamme joka puolella. Erityisen paljon sitä on lantion ja alaselän alueella. Yin- joogalla on myös hermostoa rauhoittava vaikutus. Antaudumme rauhalliseen, tasapainottavaan harjoitukseen, jossa on mahdollista tutustua itseensä yhä uudestaan ja kenties löytää kehostaan ja mielestään uusia ulottuvuuksia. Teemme harjoituksen aina lämpimässä tilassa  infrapunapaneelien lämmössä.

Tunnin kesto 60 min.

Astangajooga

 

Astangajooga harjoitus

Asana- eli asentoharjoituksessa jooga-asennot tehdään aina samassa järjestyksessä vinyasa-menetelmän mukaisesti. Hengitys yhdistettynä asanoihin ja lihaslukkoihin (Bandhat) luo sisäistä lämpöä, joka puhdistaa ja vahvistaa kehoa tehokkaasti.

Joogaharjoitus perustuu  hengitykseen ja siihen, että prana eli puhdas ilma puhdistaa ja elävöittää kehoa ja mieltä. Tietoinen hengitys ja liike yhdistettynä katseen kohdentamiseen (Dristit) kehittää myös aistien keskittymistä, mielen keskittymistä ja lisää omaa sisäistä tietoisuutta.  Astanga jooga tunnit ovat  ohjattuja. Tuntiin kuuluu alkumantrat sekä loppumantrat. Tarkat vinyasa laskennat sekä tristit katseen kohdistukset, sanskritin kieliset asanan nimet sekä lopuksi aina levätään rentoudutaan. 

 

Uusille oppilaille, jotka eivä vielä ole harjoitelleen astangajoogaa suosittelemme aloituskurssille osallistumista. Kurssilla harjoitellaan astangajoogan periaatteita, opetellaan lyhyt asanaharjoitus. Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat aloittaa astangajoogan harjoittelun ja heille jotka kaipaavat kertausta. Kurssille voi osallistua ilman aiempaa kokemusta joogasta. Aloituskurssin jälkeen voit osallistua ohjatuille tunneille alkeet / jatko tunneille tai mysore tunneille.
Astangajooga Astanga tarkoittaa kahdeksaa haaraa, joista muodostuu astangajoogan filosofinen perusta.

Patañjalin joogasutran mukaan joogan harjoittajan on mahdollista vapautua mielen ja kehon esteistä noudattamalla näitä kahdeksaa haaraa.

1. YAMA: itsehillintä
2. NIYAMA: asenteet
3. ASANA: asento ; ryhti, bandha lihaslukot, rakenne
4. PRANAYAMA: pranan tietoista ohjausta eli hangityksen säätelyä ja pitkittämistä, avaten tukkeumat ja energia pääsee virtaamaan vapaasti
5. PRATYAHARA: aistien keskittyminen
6. DHARANA: mielen keskittyminen
7. DHYANA: meditaatio

8. SAMADHI: yhteys korkeimpaan tietoisuuteen

Aerial Yoga/ Ilma Jooga 

 

Aerial Yoga on  Ilma jooga.  Harjoitus tehdään kattoon kiinnitetyn kankaan avulla. Kangas on hyvä olla lantion korkeudella. Jokaiselle löytyy sopiva kangaskorkeus kokeilemalla. 

Kankaan varassa tehtävä harjoitus vahvistaa syviä lihaksia, auttaa tasapainottamaan lihaksien epätasapainoa. Kankaan tukemana niveliin kohdistuva paine helpottaa. Kangas tukee tasapainoa, lisää liikkuvuutta harjoituksessa sekä vahvistaa ja huoltaa kehoa kokonaisvaltaisesti.  Koordinaatiokyky paranee avaruudellinen hahmottaminen sekä itsetunto kohenee kun opimme uusia taitoja.  Tunnilla teemme rauhallisen joogaharjoituksen johon sisältyy yksitai kaksi temppu osuutta. Tunti seveltuu kaiken kuntoisille. Kangas kestää 150-200kg painoa. Tunnille tulee pukeutua joustaviin kainalot peittäviin vaatteisiin. Korut kannattee poistaa jottei kangas rikkoonnu. 

Pin It on Pinterest